CRISTINES DE SANT BLAI (recepta) - Tradicions de l'hivern


Candelera (2 de Febrer)  i Sant Blai ( 3 de Febrer), van de la mà. Ja sabeu com fa la dita: "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, l'hivern és viu!

Així que encara ens queden uns quants dies de fred amb aquest bon temps que està fent, tan poc propi del mes de Febrer!

I per cuidar-nos del mal de coll, toca menjar Cristines de Sant Blai. La tradició diu que si les portes a beneïr et protegeixen de tenir mal de gola, però beneïdes o no, estan boníssimes!



Per a que pugueu tastar aquests dolços tan típics de Lleida, us porto aquesta deliciosa recepta, adaptada de Cuinant entre llibres


 Ingredients per 10 unitats:

90 ml de llet
40 gr de llevat fresc
4 ous M
500 gr de farina de força
60 gr de sucre
10gr de sal
100 gr de mantega a temperatura ambient

1 ou batut per pintar-los

Per decorar
Làmines d'ametlla 
Sucre llustre

Per farcir
1 litre de nata per muntar 
Sucre llustre al gust

Passos a seguir (tradicional):

Escalfem la llet una mica fins que sigui tèbia, hi afegim el llevat esmicolat i mesclem bé fins que es desfaci.

En un bol gran fiquem els ous, la farina, el sucre, la sal i la llet amb el llevat i ho integrem tot amb l'ajuda d'una espàtula. 

Un cop integrat pastem durant 5-7 minuts fins que ens quedi una massa fina i homogènia. L'aplanem una mica i repartim els trossos de mantega per sobre i continuem pastant fins a haver-los integrat completament. 

Fem una bola i la deixem reposar tapada durant una hora.

Passat aquest temps li clavem els nusos dels dits per treure-li l'aire i la pastem una mica, li donem forma de cilindre i la dividim en 10 parts iguals, amb les que farem boles.

Folrem dos safates de forn amb paper de forn i fiquem 5 boles a cadascuna, una mica separades. 

Deixem en un lloc sense corrents d'aire durant aproximadament 1 hora o fins que doblin el seu volum.

Preescalfem el forn a 170º amb calor dalt i baix. Mentrestant pintem els brioixos amb l'ou batut i repartim una mica de làmines d'ametlla per sobre de cada. Fornegem uns 15-17 minuts.

Els deixem refredar sobre una reixeta i mentrestant muntem la nata. Muntem la nata amb les baretes  elèctriques, i quan ja gairebé estigui afegim sucre al gust i continuem batent uns segons més.

Partim les cristines per la meitat i les farcim amb la nata. Empolvorem amb sucre llustre i ja podem servir-les.

Passos a seguir (Thermomix):

Fiquem la llet al vas i programem 30 seg/40º/vel 1. Després hi afegim el llevat esmicolat i programem 10 seg/vel 3. Incorporem els ous, la farina, el sucre, la sal i mesclem 30 seg/vel 6.

Pastem 3 min/velocitat espiga. Programem de nou 2 min/velocitat espiga i anem afegint la mantega pel forat del vas.

Deixem reposar la massa al vas durant una hora. Passat aquest temps baixem la massa amb l'espàtula i pastem 1 min/velocitat espiga.

Bolquem la massa sobre el mostrador de treball empolvorat amb una mica de farina i pastem lleugerament per donar forma de cilindre. La dividim en 10 parts iguals i els donem forma de bola.
Folrem dos safates de forn amb paper de forn i fiquem 5 boles a cadascuna, una mica separades. 

Deixem en un lloc sense corrents d'aire durant aproximadament 1 hora o fins que doblin el seu volum.
Preescalfem el forn a 170º amb calor dalt i baix. Mentrestant pintem els brioixos amb l'ou batut i repartim una mica de granet d'ametlla per sobre de cada. Fornegem uns 15-17 minuts.

Els deixem refredar sobre una reixeta i mentrestant muntem la nata. Fiquem la mariposa al vas, afegim la nata i programem a vel 3'5 sense temps. Anem controlant quan canvia la textura de la nata i es monta. Afegim sucre al gust i programem uns segons més perquè es mescli.

Partim les cristines per la meitat i les farcim amb la nata. Empolvorem amb sucre llustre i ja podem servir-les.


Espero que us agradin ♥️

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars