COM MUNTAR UN HORT A L'ESCOLA - PART 1: PLANTEJAMENT

Abans tenir un hort a casa era la cosa més normal del món. Tothom estava familiaritzat amb les tasques del camp, d'on venien els aliments, la feina que comporten i el valor que tenen.

Però els temps han canviat i els que encara fem hort som una minoria. És per això que tenir un hort a l'escola s'està convertint en una necessitat educativa, per a que la societat no perdi del tot aquesta connexió amb la natura. Però sense una persona experimentada, és difícil que les escoles sàpiguen per on començar. 

La planificació és clau! Començar a la babalà només ens portarà problemes després... val la pena informar-se bé i reflexionar una mica. 

I per si us puc ajudar, avui us porto algunes idees de COM MUNTAR UN HORT A L'ESCOLA


COMENCEU MOLT PETIT

Independentment de l'espai del que disposeu, comenceu per un hort ben petit. O fins i tot per unes quantes jardineres amb plantes aromàtiques i prou. És fàcil deixar-se endur per les ganes i la il·lusió al principi, però els mestres no teniu massa temps de sobres en el vostre dia a dia, i l'hort acaba sent una càrrega si no es fa amb consciència.

Amb el temps veureu la capacitat que teniu com a equip i com a escola de tenir cura d'un hort; la gent s'anirà engrescant i el vostre hort creixerà de manera natural.

Però encara que comenceu en petit, necessiteu ajudants. Val la pena establir una rotació setmanal amb alumnes encarregats de regar, treure herbes, collir... i buscar també voluntaris de les famílies per donar un cop de mà amb les tasques més difícils.

BUSQUEU UN LLOC ATRACTIU

Cal trobar-li un espai a l'hort que estigui ben orientat (cara Sud sempre que sigui possible) però també és necessari que estigui a la vista dels alumnes, per despertar el seu ineterès i ganes de participar.

Una bona idea és repartir testos i partèrres en diferents llocs del pati o sota les finestres per a que tothom pugui veure els canvis que fan les plantes.

FEU-LO ACCESSIBLE ALS INFANTS

Els partèrres són la millor opció: estan aixecats per poder treballar millor, els límits estan molt clars i així la canalla no xafen les plantes, al no caminar-hi per sobre la terra queda molt solta i és molt fàcil airejar-la i arrencar herbes, és fàcil plenar-los de terra bona i de compost... Però a vegades no és possible tenir partèrres. 

En tot cas, espaieu el planter per a que els infants siguin lliures d'entrar i explorar sense fer malbé les plantes. Si feu servir pallots, que siguin prou estrets com per a que els nens arribin a tot arreu.

Tingueu una manèga fàcil de fer servir amb un cap tipus "dutxa" i amb una clau de pas que vosaltres controleu.


TRIEU CULTIUS FÀCILS

Comenceu amb cultius senzills i que necessiten poca profunditat: espinacs, canonges, enciams, escaroles, ravenetes, alfàbrega, julivert, coriandre i calèndula.

Si ja ho teniu per la mà i teniu profunditat: tomates (les cherrys són les més fàcils) pebrots, albergínies, faves i pèsols.

I si teniu espai de sobres: carxofes,melons, síndries, patates i carabasses.

Plantes perennes com el romaní, l'espígol, l'orenga, el fenoll i la farigola atrauen belles i papallones i ens ofereixen molts gustos i olors per explorar.

Si podeu i teniu espai, feu el vostre propi planter en un mini hivernacle o en un habitació ben lluminosa i càlida, així podreu plantar el vostre hort desde zero.










Comentaris

Entrades populars