5 CONSELLS PER MUNTAR UN HORT ESCOLAR I NO DESMOTIVAR-NOS



Engegar el projecte d'un hort escolar pot ser una experiència super enriquidora per a tota la comunitat educativa!  En un hort no només s'aprenen ciències naturals i biologia; també s'aprèn a treballar en equip, a valorar el menjar i l'esforç que costa produir-lo, a gaudir de la natura i veure com la nostra feina dóna fruits (literalment).


Però com serà aquest hort dependrà de les conidcions i la situació específica de cada escola: l'espai disponible, el clima de la zona, la implicació dels alumnes i l'equip docent...




Avui us porto 5 consells per muntar un hort escolar (o un hort qualsevol!) i evitar desmotivar-vos!


  • Abans de començar res, definiu els vostres objectius principals: Què voleu aconseguir amb l'hort escolar? Quines són les vostres prioritats? Forma part d'un projecte finit o voleu que passi a formar part de l'escola permanentment?

Sovint treballar a l'hort es veu com una tasca idíl·lica, on estem en contacte amb la natura, respirem aire pur i veiem com creixen les nostres maduixes. Però, tot i que l'anterior és ben cert, també cal tenir en compte que és un projecte que demana compromís, constància i continuïtat. 

Siguem responsables abans d'engegar un hort escolar i planifiquem bé fins a on volem i podem arribar (i perquè!).

  • Descriviu i avalueu les possibilitats físiques / espacials que teniu per configurar l'hort: el tipus i les dimensions de l'espai, la superfície disponible, la disponibilitat de llum solar directa, quina aigua podeu fer servir per regar, quines altres plantes o arbres hi ha al voltant...
Val la pena dedicar una mica de temps a plantejar el millor espai per fer l'hort i informar-vos sobre els diferents tipus de terra, tècniques de reg i maneres de fer un hort que existeixen. Si teniu un pla ben fet, us estalviarà molta feina després! 

  • Avalueu la vostra situació social: suport / oposició existent de les parts pertinents (professors, direcció, altre personal de l'escola) per al projecte d'hort escolar. 

Un hort porta molta feina i vol dedicació constant. Tirar-se de cap a muntar un hort sense tenir el suport humà necessari és una recepta per al fracàs. 


Necessiteu persones (adults i infants) que es comprometin a dedicar-li temps de manera regular, i no només a les tasques divertides (regar i collir) sinó també a les menys agradables (treure males herbes, fer cavallons, treure insectes).


Crear un calendari per definir qui fa què i quan és una bona idea, cal repartir tasques de manera que tothom tingui clar què ha de fer i quan.


  • Tingueu en compte que és millor començar un hort petit i créixer gradualment, d'acord amb la vostra pròpia experiència i el suport que tingueu. 
Més val triar plantes que siguin fàcils de cuidar (les espècies autòctones són una bona opció), ja que l'èxit serà més assequible i engrescarà més a tothom que si la primera vegada és un desastre total!

  • Si és possible, busqueu ajuda i assistència professional: hi ha algun programa que doni suport al desenvolupament d'horts escolars? Hi ha algú a la vostra escola que sigui pagès o que tingui molta experiència fent hort? 

Incloeu aquestes persones en el periode de planificació, no us espereu a que alguna cosa vagi malament per consultar-los. Formeu-vos, informeu-vos, busqueu llibres especialitzats per a principiants i tindreu un hort genial!




LLIBRES QUE US PODEN AJUDAR



El huerto escolar. Camino hacia un aprendizaje integral.- Antonio Téllez Muñoz


Un hort per ser feliç- Marc Casabosch


Hort fàcil amb nens- Jordi Font i Màriam Ben-Arab




Comentaris

Entrades populars